Verbouwen of verduurzamen

Als je niet gaat verhuizen en meer woongenot wilt creëren, dan kies je wellicht voor een verbouwing. Investeren in energiebesparende voorzieningen om je woning te verduurzamen loont zich vaak ook. Voor deze en andere doelen kan je je hypotheek verhogen.

Hypotheek verhogen

Een tweede hypotheek is een financiering die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. Je sluit dus als het ware een extra hypotheek af. Dit doe je doorgaans bij dezelfde bank of hypotheekverstrekker als je eerste hypotheek.  Of het nemen van een (extra) hypotheek of het verhogen van je bestaande hypotheek mogelijk is, is afhankelijk van je inkomen, de woningwaarde, je huidige hypotheek en het type verbouwing. 

Het ophogen van je hypotheek kan als je overwaarde hebt of door de verbouwing overwaarde creëert. Een hypotheek kan, op enkele uitzonderingen na, niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Ga je verduurzamen of je volume vergrotend verbouwen? Bijvoorbeeld door middel van een uitbouw of de aankoop van een stuk grond van je buurman. Dan zal dit naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een meerwaarde voor je woning. Dit kan je onderbouwen door middel van een taxatierapport. De taxateur geeft dan aan wat de waarde voor en na verbouwing is. De maximaal te verkrijgen hypotheek, is dan gelijk aan 100% van de waarde na verbouwing.

solar-panels-on-house-PX8NBJZ

Verduurzamen woning

Je woning duurzamer maken is een goede investering, want je ziet je energierekening al snel dalen en je woningwaarde stijgen. Heb je onvoldoende eigen middelen? Ook dan zijn er mogelijkheden.

Onder energiebesparende voorzieningen vallen:

  • Dubbel glas plaatsen
  • Muren, daken en/of vloeren isoleren
  • Zonnepanelen nemen
  • Een warmtepomp plaatsen
  • Een zonneboiler nemen

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de energie besparende voorzieningen zijn gerealiseerd, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Je huis verduurzamen met je hypotheek

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie. Je inkomen moet wel minimaal € 33.000 zijn.

Home-Financials-September-2019-29

Advies voor jouw persoonlijke situatie!

Wil je een persoonlijk advies?
De adviseur van Home Financials geeft je graag antwoord op al jouw vragen en adviseert over een hypotheek die bij je past.


Contact

Openingstijden

Ma.  9:00 – 18:00
Di.  9:00 – 18:00
Woe.  9:00 – 18:00
Do.  9:00 – 18:00
Vr.  9:00 – 18:00
Za.  12:00 – 17:00

Afspraak in de avond
tussen 18:00 – 21:00

©2021. Home Financials. All Rights Reserved.