Home Financials

Verbouwen of verduurzamen

Als je niet gaat verhuizen en meer woongenot wilt creëren, dan kies je wellicht voor een verbouwing. Investeren in energiebesparende voorzieningen om je woning te verduurzamen loont zich vaak ook. Voor deze en andere doelen kan je je hypotheek verhogen.

Hypotheek verhogen

Een tweede hypotheek is een financiering die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. Je sluit dus als het ware een extra hypotheek af. Dit doe je doorgaans bij dezelfde bank of hypotheekverstrekker als je eerste hypotheek.  Of het nemen van een (extra) hypotheek of het verhogen van je bestaande hypotheek mogelijk is, is afhankelijk van je inkomen, de woningwaarde, je huidige hypotheek en het type verbouwing. 

Het ophogen van je hypotheek kan als je overwaarde hebt of door de verbouwing overwaarde creëert. Een hypotheek kan, op enkele uitzonderingen na, niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Ga je verduurzamen of je volume vergrotend verbouwen? Bijvoorbeeld door middel van een uitbouw of de aankoop van een stuk grond van je buurman. Dan zal dit naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een meerwaarde voor je woning. Dit kan je onderbouwen door middel van een taxatierapport. De taxateur geeft dan aan wat de waarde voor en na verbouwing is. De maximaal te verkrijgen hypotheek, is dan gelijk aan 100% van de waarde na verbouwing.

Verduurzamen woning

Door te investeren in het verduurzamen van je huis kun je flink besparen op je energierekening. Dat is zeker nu de energieprijzen zo gestegen zijn, een slimme keuze. Daarnaast kan een betere energielabel zorgen voor een stijging in de waarde van je woning.

Je huis verduurzamen met je hypotheek

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Heb je onvoldoende eigen middelen? Ook dan zijn er mogelijkheden.
Met het Energiebespaarbudget van NHG kun je daarvoor extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. Dit zijn de voordelen:

  • De kosten kunnen mee in de NHG-hypotheek
  • Je hoeft niet vooraf te kiezen welke maatregelen je neemt

Je hebt mogelijk tot 2 jaar de tijd om het budget te gebruiken

De koopsom of marktwaarde van de woning mag per 1 januari 2023 niet meer zijn dan:    

  • De kostengrens voor NHG (met EBV*) van € 429.300.
  • De kostengrens voor NHG (zonder EBV*) van € 405.000.
    *
    EBV staat voor energiebesparende voorzieningen.

Onder energiebesparende voorzieningen vallen:

  • Dubbel glas plaatsen
  • Muren, daken en/of vloeren isoleren
  • Zonnepanelen nemen
  • Een warmtepomp plaatsen
  • Een zonneboiler nemen

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de energie besparende voorzieningen zijn gerealiseerd, dan moet dit saldo worden gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Welke regelingen zijn er voor het verduurzamen van een woning?

Sinds een aantal jaren bestaan der twee regelingen welke worden aangeboden bij diverse geldverstrekkers.  Waar de energiebespaarbudget (EBB) oorspronkelijk vanuit de koker van NHG komt, kan deze vorm van duurzaam lenen inmiddels bij veel geldverstrekkers ook zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gesloten worden.

Onderstaand een overzicht van de verschillen tussen EBV en EBB

Energie Besparende Voorzieningen  (EBV)

  • De geldnemer weet al welke maatregelen hij wil treffen
  • Is onderdeel van het taxatierapport en de waarde van de EBV is opgenomen in de waarde na verbouwing
  • Is opgenomen in de verbouwingspecificatie
  • Mag maximaal 6% boven de waarde van de woning ná verbouwing (inclusief EBV) gefinancierd worden

Energiebespaarbudget (EBB)

  • De geldnemer wil energiebesparende voorzieningen treffen, maar weet nog niet welke
    Is niet opgenomen in het taxatierapport, financiering is op basis van de (huidige) waarde van de woning vóór uitvoering van de maatregelen
  • Geen verbouwingsspecificatie nodig, kosten mogen gedeclareerd worden aan de hand van nota’s
    Maximaal 6% boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende voorzieningen
  • Het verschil zit hem vooral in de verplichting om de waardestijging van de voorgenomen voorzieningen in de marktwaarde na verbouwing te verwerken in het taxatierapport.
Waarom verduurzaming meefinancieren in de hypotheek?
Home-Financials-September-2019-29

Advies voor jouw persoonlijke situatie!

Wil je een persoonlijk advies?
De adviseur van Home Financials geeft je graag antwoord op al jouw vragen en adviseert over een hypotheek die bij je past.


Translate »