Home Financials

Verhuizen en je hypotheek

Ga je een ander huis kopen? Dan heb je al enige kennis en ervaring hoe een hypotheek wordt afgesloten. Toch zijn er verschillen tussen het kopen van eerste huis en een volgend huis. Lees wat er komt kijken bij het kopen van een ander huis.

Hypotheek meenemen

Een huis kopen en een hypotheek afsluiten. U heeft het allemaal al eerder gedaan. Wist u dat u uw huidige hypotheek ook mee kunt nemen?

Overbruggingslening

Tijdelijk 2 woningen? Met de Overbruggingslening gebruik je de overwaarde van je huidige woning voor de financiering van jouw nieuwe woning.

Overwaarde of restschuld

Levert het huis dat u verkoopt meer op dan uw huidige hypotheek? Dan heeft u overwaarde. Levert uw woning minder op? Dan heeft u een restschuld.

Hypotheekvormen voor de doorstromer

Als verhuizer (ook wel doorstromer) op de woningmarkt heb je mogelijkerwijs nog een “oude” hypotheekvorm. Dit kan bijv. een aflossingsvrije- of een spaarhypotheek zijn. Je hebt het recht om deze hypotheekvorm (onder bepaalde voorwaarden) mee te nemen wanneer je verhuisd naar een andere woning. Dit heet het overgangsrecht. Zo heb je dus de mogelijkheid om ook je nieuwe woning (deels) te financieren met een aflossingsvrije– en/of spaarhypotheek. Heb je bovenop het saldo van je oude hypotheekvorm nog een aanvullende lening nodig? Dan zal je, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek daarnaast moeten kiezen voor een annuïteiten of lineaire hypotheek. Zo bestaat je nieuwe hypotheek dus vaak uit twee of mee leningdelen.

Overwaarde of restschuld

Levert het huis dat u verkoopt meer op dan uw huidige hypotheek? Dan heeft u overwaarde. Levert uw woning minder op? Dan heeft u een restschuld.

Wat is overwaarde?

U heeft overwaarde als uw huis meer waard is dan de hoogte van uw hypotheek. Is uw woning € 250.000 waard en heeft u een hypotheekschuld van € 200.000? Dan is de overwaarde € 50.000. Lees hoe u gebruik kunt maken van uw overwaarde. Of maak een afspraak.

Wat is de bijleenregeling?

Er zijn belastingregels voor het gebruik van je overwaarde. Dit heet de bijleenregeling. Je moet uw overwaarde gebruiken voor de koop van je nieuwe huis. Gebruik je de overwaarde ergens anders voor en leent je dit bedrag bij om een woning te kopen? Dan kunt u je rente over het bedrag datje bijleent niet aftrekken van je inkomen voor de belasting

Home-Financials-September-2019-29

Advies voor jouw persoonlijke situatie!

Wil je een persoonlijk advies?
De adviseur van Home Financials geeft je graag antwoord op al jouw vragen en adviseert over een hypotheek die bij je past.


Overbruggingshypotheek

Je wilt een nieuwe woning kopen maar je huidige woning is nog niet verkocht. En je wilt de overwaarde van je huidige woning alvast gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Een Overbruggingshypotheek maakt dat mogelijk: hiermee leen je tijdelijk het bedrag aan overwaarde voor de financiering van je nieuwe woning.

 • Tijdelijke hypotheek
 • Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente
 • Kosteloos aflossen altijd mogelijk
 • Combinatie lening met je nieuwe woning

Afspraak overbruggingshypotheek
Heb je een overbruggingshypotheek nodig? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. 

 • Je kunt jouw nieuwe woning kopen, zonder dat je oude is verkocht
 • De rente kunt je meestal aftrekken van de inkomen voor de belasting
 • Je hebt 2 jaar om de oude woning te verkopen.
 • Je kunt de overwaarde op jouw oude woning alvast gebruiken voor je nieuwe woning
 • Je hebt hogere maandlasten, omdat je 3 hypotheken hebt: je oude, de nieuwe én de overbruggingshypotheek 

Je leent geld op basis van een verwachte overwaarde op jouw te verkopen woning.

 

Wat als de verkoopopbrengst tegenvalt? Of wat als u uw huis niet verkoopt binnen de looptijd van 2 jaar? Is de looptijd voorbij? Dan moet je de overbruggingshypotheek terugbetalen. Ook als je jouw huidige woning nog niet hebt verkocht.

De hypotheekrente voor een overbruggingshypotheek kan hoger zijn dan die van een gewone hypotheek. Dit komt omdat de bank extra risico loopt. Misschien duurt het lang voordat je jouw huis verkoopt. Of brengt het minder op dan verwacht. De rente van de overbruggingslening kun je meestal aftrekken van jouw inkomen voor de belasting.

Je berekent de maximale overbruggingshypotheek met de marktwaarde van jouw woning.
Er zijn 2 situaties mogelijk:

De woning is al verkocht en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken?
Verkoopprijs van de woning  -  Huidige Hypotheekschuld – Verkoopkosten ( makelaarscourtage)

De woning is nog niet verkocht en/of de ontbindende voorwaarden zijn niet verstreken. De meeste geldverstrekker rekenen in deze situatie met een afslag en gaan uit van 90% van de marktwaarde.   90% van de markwaarde – Hypotheekschuld – Verkoopkosten (makelaar) = Overbrugging

3 tips om restschuld te voorkomen

Heb je een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek en voldoende spaargeld? Dan kan een deel van je spaargeld gebruikt worden om je hypotheek af te lossen. De spaarrente is nu lager dan de aftrekbare hypotheekrente.

Heb je een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek? Dan is extra sparen of extra premie storten een betere keus. Met extra rendement hierover kun je eerder de hypotheekschuld aflossen. Vraag een adviseur van Home Financials wat dit voor jouw betekent en wat de mogelijke gevolgen zijn.

De schenkingsvrijstelling eigen woning gaat vanaf 1 januari 2023 omlaag tot € 28.947. De belastingvrije schenking eigen woning die mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen krijgen voor het verkrijgen of verbouwen van de eigen woning bedraagt voor 2023 € 28.947 (2022: € 106.671). Ook mag dit bedrag gebruikt worden voor de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot die woning of voor de aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld van de verkochte eigen woning.

Het kabinet schaft de vrijstelling vanaf 1 januari 2024 helemaal af.

Hoe ontstaat een restschuld?

Een restschuld kan ontstaan als:

 • Je hebt meer geleend voor de woning dan de woning waard is 
 • De waarde van je woning is gedaald
 • Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en hebt onvoldoende afgelost of gespaard om de hypotheek aan het eind van de looptijd terug te betalen.
 • Je beleggingen die gekoppeld zijn aan je hypotheek, zijn niet genoeg waard om je hypotheek mee af te betalen.

Meer informatie inzake de restschuld en hoe je dit kunt voorkomen? Maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur van Home Financials.