Home Financials

Hogere NHG-grens in 2024: Meer kansen voor starters op de woningmarkt

In 2024 wordt de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar € 435.000. Het kopen van een huis is een grote stap en brengt financiële risico’s met zich mee. Om huizenbezitters te beschermen tegen onverwachte financiële tegenslagen, biedt de overheid in Nederland de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan. In dit artikel wordt uitgelegd wat de NHG inhoudt en wat de NHG-grens zal zijn in 2024.

De NHG is een vangnet voor huizenbezitters. Als je een hypotheek met NHG afsluit, garandeert het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) de terugbetaling van je hypotheekschuld aan de geldverstrekker als je in financiële problemen komt, zoals bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding.

Voor geldverstrekkers is de NHG aantrekkelijk omdat zij met een garantie van het WEW-zekerheid hebben dat hun hypotheekschuld wordt terugbetaald als de huizenbezitter niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Dit maakt het voor geldverstrekkers gemakkelijker om hypotheken met NHG aan te bieden en scherpe rentetarieven te hanteren.

In 2023 kon je een hypotheek met NHG afsluiten voor woningen tot € 405.000. In 2024 wordt deze grens verhoogd naar € 435.000, een stijging van € 30.000. Met NHG kun je dan een hypotheek afsluiten voor woningen tot dit bedrag. Als je ook geld leent voor het verduurzamen van je woning, kun je zelfs tot € 461.100 lenen met NHG.

Deze verhoging zorgt ervoor dat meer woningen binnen de NHG-grens vallen. Voor starters is een NHG-hypotheek voordeliger vanwege rentekorting. Dankzij deze verhoging in 2024 hebben starters dus meer kansen op de woningmarkt.

Als je vragen hebt over wat deze regel precies voor jou betekent, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen in een persoonlijk gesprek.https://homefinancials.nl/contact/