Home Financials

Extra lenen voor verduurzamings maatregelen

Het is nu mogelijk om extra geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen bij de aankoop van een woning. Daarnaast is er een nieuwe regel die eigenaren van slecht geïsoleerde woningen stimuleert om te investeren in verduurzaming.

Bij het kopen van een woning kun je extra lenen om duurzaamheidsmaatregelen te financieren, zoals het isoleren van muren, vloeren en daken, het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en hoogrendementsglas.

Laten we als voorbeeld nemen dat je in 2024 een bedrag van €20.000 leent om een woning met energielabel E, F of G te upgraden naar energielabel A+. Als beloning hiervoor ontvang je een hypotheekrentekorting van maximaal 0,2% op het gehele hypotheekbedrag.

Hoewel je dus €20.000 extra moet lenen voor de verduurzaming van de woning, zorgt de hypotheekrentekorting ervoor dat je maandelijkse hypotheeklasten lager worden zodra je energielabel A+ bereikt.

Stel dat je €20.000 leent om je woning van energielabel D naar energielabel A+ te brengen, dan ontvang je een hypotheekrentekorting van 0,15% op je hypotheeklening.
Zonder deze rentekorting zou je een hypotheekrente van 4,20% (10 jaar vast met NHG) betalen over een hypotheekbedrag van €400.000. Dit zou resulteren in een bruto maandelijkse last van ongeveer €1.956 (bij een looptijd van 30 jaar).

Echter, als je jouw woning verduurzaamt en energielabel A+ bereikt met een extra lening van €20.000, dan wordt je totale hypotheekbedrag €420.000. Maar door de hypotheekrentekorting van 0,15% daalt je rente naar 4,05% en stijgen je bruto maandlasten naar ongeveer €2.017.

Uit deze berekening blijkt dat je over 10 jaar ongeveer €1.545 aan rente betaalt om die €20.000 te lenen. Dit betekent dat de rentekosten om je woning energiezuiniger te maken relatief laag zijn. Bovendien zorgt een energiezuinige woning voor een lagere energierekening, waardoor je uiteindelijk meer bespaart, vooral gezien de verwachte stijging van energieprijzen.

Samenvatting:

  • Extra lening mogelijk voor duurzaamheidsmaatregelen bij woningaankoop.
  • Maatregelen omvatten isolatie en installatie van zonnepanelen, warmtepomp en hoogrendementsglas.
  • Hypotheekrentekorting tot 0,2% beloning voor upgrading naar energielabel A+ Voorbeeld: €20.000 lenen voor upgrade naar energielabel A+ resulteert in lagere maandelijkse hypotheeklasten.
  • Rentekosten voor lening zijn relatief laag, energiezuinige woning zorgt voor besparing op energierekening.

 

Wil je meer weten over het bovenstaande artikel neem dan contact met ons op.
https://homefinancials.nl/contact/