Home Financials

Energielabel vanaf 2024 bepalend
voor hoogte maximale hypotheek

 

Verandering van de norm

De koppeling tussen energielabel en extra hypotheekbedrag betekent dat woningen met een EFG-label de nieuwe norm zullen zijn. Voorheen waren woningen met een C-label de standaard. Eigenaren van energiezuinigere woningen hebben lagere energiekosten, waardoor ze meer financiële ruimte hebben om hun hypotheek af te lossen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een inkomensonafhankelijk extra bedrag aan de hypotheek toe te voegen. Voor een woning met gegarandeerd geen energiekosten kan dit extra bedrag zelfs oplopen tot € 50.000.

Verduurzaming

Daarnaast kunnen huishoudens ook een extra lening krijgen om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor is een lijst van maatregelen opgesteld die de energierekening aanzienlijk meer verlagen dan de maandelijkse hypotheeklasten doen stijgen. Voorheen bedroeg dit extra bedrag maximaal € 9.000. Nu wordt dit bedrag gedifferentieerd op basis van het energielabel. Omdat er meer maatregelen nodig zijn voor woningen met een EFG-label, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag lenen dan kopers van al energiezuinige woningen. Vanaf 2024 zal dit bedrag voor EFG-woningen stijgen naar € 20.000.

Overwegingen bij het kopen

Ondanks de mogelijkheid om het maximale hypotheekbedrag te verhogen, is het van belang om kritisch te kijken of deze maximale hypotheek ook daadwerkelijk bij je past. Hoewel het prettig is om meer te kunnen lenen, brengt het ook hogere maandelijkse kosten met zich mee. Wil je jouw geld daaraan spenderen? Of geef je er liever de voorkeur aan om meer over te houden voor andere zaken die je belangrijk vindt? Denk hier goed over na voordat je een hypotheek afsluit.”

Wil je meer weten over het bovenstaande artikel neem dan contact met ons op.
https://homefinancials.nl/contact/