Site icon Home Financials

Een nieuwe aanpak: Studieschuld en hypotheek lening in 2024 

Een nieuwe aanpak:
Studieschuld en hypotheek lening in 2024 

Studieschuld

Voor kopers met een studieschuld verandert in 2024 de manier waarop de studieschuld wordt meegenomen in de toekenning van een hypotheek. Tot nu toe was een benadering van de maandlast via de oorspronkelijke studieschuld leidend bij het vaststellen van de leencapaciteit. Vanaf 2024 worden de maandelijkse lasten van de schuld de belangrijkste leidraad. Als iemand in staat is om extra af te lossen op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt de nieuwe benadering ervoor dat huishoudens meer kunnen lenen. Op het ogenblik stijgt de rente op studieleningen echter. Dat leidt tot hogere lasten en daarmee tot een grotere impact van de studielening op de maximale hypotheek.

 

Heeft de hogere rente invloed op de hypotheek vanwege de studieschuld?

Om te bepalen welk hypotheekbedrag verantwoord is voor jou, houdt de geldverstrekker ook rekening met de maandelijkse lasten van je studieschuld. Hierbij kijken ze echter niet naar het bedrag dat je maandelijks afbetaalt, maar naar een percentage van je oorspronkelijke studieschuld zonder rente. Een hogere rente zou dus geen verschil maken voor het hypotheekbedrag. Maar eigenlijk zit het iets anders in elkaar.

 

Hoe hoger de rente op je studieschuld, hoe groter het percentage van je totale studieschuld dat wordt meegewogen bij het bepalen van de hypotheek. Lange tijd was de rente op nul procent en moesten geldverstrekkers 0,35% van de schuld als maandelijkse last meerekenen. Bij een studieschuld van € 10.000 was dit bijvoorbeeld (10.000 x 0,035) € 35. Dit percentage van 0,35 blijft gelden zolang de rente onder de 1% blijft. Dit is echter niet meer het geval nu de rente stijgt naar 2,56%, waardoor geldverstrekkers moeten rekenen met 0,45%.

 

Aflossen heeft binnenkort een positieve invloed

Op dit moment moet er vaak worden gerekend met een percentage van de oorspronkelijke studieschuld. Als je al de helft hebt afgelost via maandelijkse afbetalingen, rekenen de meeste geldverstrekkers nog steeds met de oorspronkelijke schuld. Sommige hypotheekverstrekkers willen echter wel kijken naar de huidige schuld als je boven op je maandelijkse aflossing extra hebt afgelost. Het kabinet heeft eerder een plan gepresenteerd om deze berekeningsmethode aan te passen. Naar verwachting zal volgend jaar de huidige schuld als uitgangspunt worden genomen bij het bepalen van een hypotheek met een studieschuld. Het aflossen op je studielening kan dan mogelijk een positieve invloed hebben op het hypotheekbedrag.

 

Let op: verzwijg nooit je studieschuld!

Tegenwoordig vragen de meeste hypotheekverstrekkers altijd om een overzicht van DUO, dus het verzwijgen van je studieschuld is vrijwel onmogelijk. Maar gezien de hogere rente lijkt het misschien verleidelijk om je mond te houden over je studielening. Dit is echter absoluut geen goed idee. Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je ondervindt in de toekomst betalingsproblemen, zal NHG je niet meer helpen als je hebt gelogen over je studieschuld.

 

Wil je meer weten over wat de impact is van je studieschuld op je hypotheek in 2024 neem dan vrijblijvend contact met ons op https://homefinancials.nl/contact

Exit mobile version