HYPOTHEKEN

Verschillende soorten hypotheken

Verschillende hypotheken

Als iemand per 1 januari 2013 een hypotheek afsluit die niet onder het overgangsrecht valt, zijn er nog maar 2 hypotheekvormen waarbij renteaftrek mogelijk is. Dat zijn de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek.

Annuïteiten hypotheek

Bij deze vorm wordt er, zolang de rente vast staat, een vast maandelijks bedrag van de rekening afgeschreven. In dit bedrag zitten rente en aflossing en binnen 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt ook de volledige hypotheek afbetaald binnen 30 jaar. Hier wordt echter geen vast bedrag van de rekening geïncasseerd. Bij aanvang zijn de lasten hoger, maar na ongeveer 17 jaar zijn de maandlasten lager dan bij een annuïteiten hypotheek. Een combinatie van de twee vormen kan interessant zijn. In zo’n geval kan er voor 60% van het leenbedrag een annuïteiten hypotheek gesloten worden en voor 40% een lineaire hypotheek. Een kenmerk van deze combinatie is dat de woonlasten na belastingaftrek vrijwel gelijk blijven gedurende de looptijd. 

Vroeger waren er meer hypotheekvormen. In bepaalde gevallen kunnen deze fiscaal voortgezet worden in een nieuwe hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er niets ingelost op de hypotheek. Omdat de schuld gelijk blijft is hierbij, zolang daar recht op is, sprake van de maximale hypotheekrenteaftrek.

Bankspaarhypotheek

Bij deze hypotheekvorm wordt er geld op een geblokkeerde bankspaarrekening gestort. Aan het einde van de looptijd komt dit geld vrij om de hypotheekschuld af te lossen. De hypotheekschuld blijft dus gelijk tot het einde van de looptijd en de rente over een eigenwoningschuld is aftrekbaar. Daarom is er bij deze hypotheekvorm sprake van de maximale hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd.

Spaarhypotheek

Ook met een spaarhypotheek wordt er tijdens de looptijd niets afgelost, waardoor dit gunstig is voor de hypotheekrenteaftrek. Aan het einde van de looptijd komt de spaarverzekering tot uitkering en wordt de hypotheek ingelost. Bij deze vorm is de te betalen rente gelijk aan de te ontvangen rente. Dus als de rente stijgt, dan zal de inleg dalen. Een voordeel hiervan is dat maandlasten minder beïnvloed worden door renteschommelingen.

Beleggingshypotheek

Bij deze vorm wordt er via een beleggersrekening geld ingelegd. Zoals de naam al doet vermoeden is er geen zekerheid over het op te bouwen bedrag. Er is wel veel vrijheid, maar de waarde kan fluctueren en daardoor is er geen garantie dat de hypotheek aan het einde van de looptijd wordt ingelost. Ook hierbij geldt dat de schuld gelijk blijft. Daardoor is, zolang er recht op is, sprake van de maximale hypotheekrenteaftrek. Een nadeel is dat het opgebouwde vermogen in Box 3 wordt belast.

Levenhypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij sommige mensen zich afvragen of het geen woekerpolis betreft. De uitkering van de kapitaalverzekering vindt plaats aan het einde van de looptijd. Hierdoor geniet u maximale renteaftrek. 
Onder voorwaarden valt de verzekering in Box 1, hierdoor hoeft u geen vermogensrendementsheffing over de waarde te betalen. Het uiteindelijke rendement is afhankelijk van het beleggingsresultaat en de kostenstructuur.

Wit-erkendhypotheekadviseur

Erkend Financieel Adviseur

S. Sarikas is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt u extra zekerheid.

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan uw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houd zich aan de beroepscode


Facebook-f


Instagram


Linkedin


Algemene voorwaarden


Werkgeversverklaring NL


Werkgeversverklaring ENG


Klachtenprocedure


DVD nieuwe hypotheek


DVD wijzigen bestaande hypotheek


Informatie dienstverlening

  • info@homefinancials.nl
  • Schiekade 1A, 3033 BA Rotterdam
  • Tel: + 31 6 21 22 73 73

KvK:  73604275
AFM: 12046213

Openingstijden:

Ma.  9:00 – 18:00
Di
.  9:00 – 18:00
Woe.  9:00 – 18:00
Do.  9:00 – 18:00
Vr.  9:00 – 18:00
Za.  10:00 – 15:00 
Afspraak in de avond
tussen 18:00- 21:00

Copyright © 2019 – Home Financials – Webdesign door Fodefi